Slijpservice

Het belang van schaatsen slijpen

Zodra de schaatsperiode weer is aangebroken, is het van belang dat je schaatsen goed scherp zijn. Met scherpe schaatsen heb je meer grip. Als je schaatsen niet scherp zijn, is het ook een stuk lastiger om te kunnen werken aan je techniek.

Wanneer moet je je schaatsen slijpen?

Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als je schaatsen bot zijn. Dit merk je ten eerste aan de verminderde hoeveelheid grip die je hebt op het ijs. Je kan het ook voelen door met de bovenkant van je nagel schuin langs de hoekjes van ijzer te halen. Als er weinig tot geen slijpsel van je nagel op het ijzer achterblijft, is de schaats bot.

Schaatsen kunnen ook bot aanvoelen door een braam op het ijzer. Deze kun je voelen door met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer te gaan.

Ook kan een langebaan of shorttrack schaats onstabiel aanvoelen als er geen ronding meer in zit.

Langebaan schaatsen

Ook een ronding is natuurlijk erg belangrijk. Een ronding wil zeggen dat je ijzer niet kaarsrecht is van de onderkant, maar dat er een boog in geslepen hoort te zijn van tussen ongeveer 19 tot 25 meter. Standaard wordt hiervoor 23 meter gebruikt, maar er zijn schaatsers die liever met een andere boog in hun schaatsen rijden. Een ronding heb je nodig om je schaatsen te sturen, zowel op het rechte eind als in de bocht. Kosten van het slijpen van de schaatsen kost €12,50. Het ronden en slijpen van de schaatsen kost €17,50. Het slijpen van Nijdam langebaan schaatsen kost €17,50.

Voor de marathonrijders is er een regel dat de voor- en achterkant van het ijzer afgerond moeten zijn in verband met de veiligheid. Dit wordt gemeten met een 10 eurocent munt. Het afronden van de ijzers kost €7,50.

IJshockey schaatsen

In de ijshockeyschaatsen zijn dieptes (holling) te slijpen. De standaard die hier voor wordt gebruikt is 1/2. Voor een plattere diepte wordt het 5/8 of groter, dit zorgt er voor dat je beter glijdt over het ijs. Voor een scherpere diepte wordt het 3/8 of kleiner, dit zorgt ervoor dat je schaats beter in het ijs snijd. De standaard voor goalies is 1, voor beter glijden wordt het een 1 1/4 en voor beter grip in het ijs wordt het een 7/8. Het slijpen van de schaatsen kost €12,50.

Ook doen wij aan profielen slijpen. Er zijn vier keuzes voor het profileren: een basic profiel, een agility profiel (Zuperior), een power profiel (Quad) en een dynamisch profiel (Ellipse). Het profileren van de schaatsen kost €25,-

Kuntschaatsen

Net als ijshockeyschaatsen moeten kunstschaatsen hol worden geslepen. Het slijpen van de schaatsen kost €12,50.

Shorttrack schaatsen

De shorttrack schaatsen moeten net zoals de langebaan schaatsen een ronding. Deze ronding zijn alleen een stuk dieper, namelijk 6 tot en met 11. De kosten hiervan zijn €17,50, alleen slijpen kost €12,50.

Ook moet er een bending in de shorttrack schaatsen dit zorgt er voor dat je ijzers de bocht insturen. De kosten hiervan zijn €15

Schaatsen modelleren

Heel veel langebaan-, kunst- en ijshockeyschaatsen en skeelers zijn thermoplastisch vervormbaar. Dit betekent dat ze naar de voet gevormd kunnen worden. We doen de schoenen in een speciale oven en daarna komt u met de schoenen in een machine te zitten die schoenen naar uw voet duwt. Het modeleren van de schaatsen kan 20 minuten tot ongeveer 45 minuten duren. Na het vervormen van de schoen mag u 12 uur lang niet op de schoen staan. Ook is het bij deze schoenen mogelijk om hem plaatselijk te vervormen en te bewerken met een knobbeltang. Het modeleren van de schoenen kost €32,50.